Co s sebou?

Obecně potřebné věci

Sem patří všechno, co byste si vzali na jakýkoli obyčejný tábor. Tedy ručník, pyžamo, hygienické potřeby, dostatek spodního prádla, plavky, tepláky, kraťasy, trika, mikina, minimálně dvoje boty (z toho alespoň jedny sportovní), pláštěnka, čepice, láhev na vodu, baterka, repelent, opalovací krém.

Dále doporučujeme vzít si s sebou přiměřené kapesné, na středisku se dají koupit různé suvenýry, pamlsky a limonády. 200–400 Kč je ideální obnos (nepočítáme-li půjčovné za kostým).

Obecně nedoporučujeme brát s sebou drahé věci, které by se mohly rozbít či ztratit.

Spacák ani karimatka nejsou potřeba!

Kostým

Jako na každém larpu, i na našem táboře je kostým nutností. Základní kusy se sice dají za 200 Kč zapůjčit přímo na středisku, my však vřele doporučujeme přivézt si vlastní! Níže vám popíšeme, z čeho by se takový základní kostým měl skládat.

Úplným základem, i pokud si chcete kostým půjčovat, je tzv. “koukatelné minimum”. To představují kusy moderního oblečení bez jakýchkoli rušivých prvků – tedy NE reflexní prvky, potisky, zářivé barvy atd. Ideální jsou jednobarevná trika v “přírodních” barvách (zelená, hnědá, černá) doplněná tepláky/legínami/kalhotami taktéž nerušivých/přírodních barev.

Pokud se ale chcete rovnou pustit do výroby fantasy kostýmu, budeme jen rádi!

Asi nejjednodušším kusem na výrobu je tunika. Laicky se dá popsat jako něco mezi trikem a šaty, původně převážně pánský oděv ale můžou nosit i děvčata. Návod na výrobu najdete pod tímto odkazem: https://www.larp.cz/clanek/1435/vyroba-tuniky 

Alternativou může být historicky vypadající košile. Mějte však na paměti, že moderní košile se vám na táboře zašpiní a dost možná i potrhá.

Problém by mohl nastat při hledání vhodných kalhot. Jelikož jejich výroba není tak jednoduchá, jak by se mohlo na první pohled zdát, máme pro vás několik alternativ:

  • tepláky/legíny přírodních barev bez potisku, proužků a podobných moderních prvků
  • džíny/kalhoty v přírodních barvách – v second-handech se jich dá najít spousta

Co se bot týče, rozhodně nepožadujeme drahé historické. Ideální jsou kožené jezdecké boty nebo boty typu “kanady”; bohatě postačí sportovní obuv či pohorky (samozřejmě opět v nerušivých barvách a bez reflexních prvků!)

Nepostradatelnou součástí kostýmu každého hraničáře je plášť. Nejen že krásně doplní jakýkoli kostým a zakryje nedostatky, ale dokáže i ochránit před nepřízní počasí! Jeho výroba je velmi jednoduchá. Pláště ve středověku byly půlkolové, třičtvrtěkolové i celokolové (vyrobené z látky ve tvaru kruhu nebo jeho části), je jen na vás, kterou velikost si zvolíte. Doporučujeme plášť udělat s kápí, ta ale může být i separátně…

A cože je to ta kápě? V podstatě kapuca přišitá na nákrčník (nebo na plášť). Chrání krk i hlavu proti chladu a dešti, nebo kryje obličej nositele při průzkumných výpravách na nepřátelském území.

Na první pohled nepodstatnou, ale ve skutečnosti velmi užitečnou součástí fantasy a historických kostýmů je pásek. Nejenže pěkně doplní vzhled kostýmu, ale můžete na něj navléct měšec s penězi nebo závěs na meč. Pokud nemáte hezký pásek, dobře poslouží i šála omotaná kolem pasu jako šerpa.

Dlouhé šaty a sukně vzhledem k povaze našeho larpu nedoporučujeme.

Poznámka: Brýle nepovažujeme za rušivý prvek. Čočky jsou například do bitev samozřejmě praktičtější a nehrozí jejich zničení, ale rozhodně je nepožadujeme! Chodit do rp v brýlích je naprosto v pořádku! 🙂

Zbraně

Přestože máme nějaké zbraně na skladě k zapůjčení, doporučujeme přivézt si vlastní. Toto platí obzvláště pro luky, jelikož jich bohužel nemáme dostatek pro každého táborníka.

Luky

Jelikož i zbraň je součástí kostýmu, upřednostňujeme dřevěné nebo alespoň hezky upravené historicky vypadající luky (například kůží omotané nebo na přírodno nabarvené laminátové). Moderní nebo dokonce kladkové luky tedy nevozte, nebudou vám do rp povoleny. Zároveň z důvodu bezpečnosti nebudou povoleny ani luky s nátahem silnějším než 30lbs.

Pokud ještě vlastní luk nemáte a přemýšlíte o jeho pořízení, doporučujeme vybírat z následující nabídky:

http://hurka.uhobitu.cz/category.php?id_category=59

https://www.imago.cz/luky 

https://www.akacie.eu/luky-a-prislusenstvi

Šípy

Co se šípů týče, schvalujeme pouze tento typ hlavichttp://hurka.uhobitu.cz/product.php?id_product=76 přilepený k týblu lepidlem/páskou. Ostré šípy vůbec nevozte, budou vám na dobu tábora zabaveny. Týblo musí být opatřeno 2-3 letkami (stačí letky z duct-tape). Týblo se dá jednoduše vyrobit z kulaté dřevěné tyčky z Obi/Bauhausu/Baumaxu nebo obchodu pro kutily – jen pozor, ať koupíte tyčku, která průměrem odpovídá otvoru v hlavici. (Nejjednodušší je koupit si nejdřív hlavice a pak s jednou zajít na nákup týbel :)).

Ostatní komponenty opět seženete na Imagu nebo Hůrce, kde lze koupit i již hotové šípy. Doporučujeme, aby si každý táborník své šípy označil nějakou značkou (fixou nakreslit na týblo/hlavici), aby si je poznal.

Jelikož ze zkušenosti víme, že šípy se nejen snadno pomíchají, ale i ztratí nebo zničí, bude možnost si nějaké omezené množství půjčit na místě.

Sečné zbraně

Meče, tesáky, dýky – PROSÍM NEVOZTE DŘEVĚNÉ ANI ŽELEZNÉ ZBRANĚ! Stejně jako hlavice u šípů, i sečné zbraně musí být řádně měkčené. Opět silně doporučujeme obchod Hůrka u hobitů – jednak pro jejich cenovou dostupnost, ale i hezký vzhled. Jejich měkčení se již před lety stalo standardem na českých larpech. Máte možnost si koupit zbraň již hotovou, nebo si pořídit jednotlivé komponenty a sestavit ji doma sami (budeme dělat i obrázkový návod na sestavení meče, takže se budete moci inspirovat).

Štíty

Pokud byste se rozhodli přivézt si i štít, můžete. Podle držení rozdělujeme dva základní typy štítů – jezdecký (štít je připevněn k předloktí) a pěstní (štíty s puklicí a jedním držadlem uprostřed). Oba typy jsou na našem táboře v pořádku. (Poznámka: latexové štíty z Imaga na našem táboře schváleny nebudou.)

Pokud se rozhodnete štít vyrábět a ne kupovat, jako standardní materiál se používá překližka 6mm – je dostatečně pevná a zároveň i lehká. Opět nesmíme zapomenout na bezpečnost a vyměkčit okraje. Nejjednodušší a nejlevnější způsob je vzít kus zahradní hadice, podélně ji naříznout, navléct na okraj štítu a následně přibít hřebíky. Hlavice hřebíku by opět z důvodu bezpečnosti měla být na okraji štítu, nikoli na jeho straně. Hrot by tedy měl směřovat do středu štítu; rozhodně z něj nesmí nikde čouhat.

Okraj pak přelepte kobercovou páskou pro upevnění a zakrytí nepěkně vypadající hadice. Pak si můžete štít nabarvit dle vlastních preferencí 🙂

Dejte si při výrobě zbraní pozor, aby vše opravdu drželo pohromadě, nikde netrčely nepezpečné části (laminátové jádro ze špičky meče, nějaký hřebík, šroub, nýt apod.). Pokud budeme mít jakékoli pochybnosti o bezpečnosti vaší zbraně, nebude vám schválena do rp ani do bitev. Budou-li se pochybnosti týkat šípů, může jeden z nich být rozebrán a tedy nenávratně zničen. Uvidíme-li někoho používat neschválenou zbraň, bude mu až do konce tábora zabavena.

Existuje spousta dalších typů zbraní, mezi nejčastější patří bodné (kopí) a pádné (kladivo, sekera). Ani jeden z těchto typů na prvním ročníku Hraničářova učně nepotkáte. Zaprvé se tematicky nehodí, zadruhé jsou těžší na ovládání a tedy nevhodné pro začátečníky.

Odkazy

Zde najdete další užitečné odkazy ať už pro výrobu nebo nákup kostýmů a zbraní.

Návody na výrobu kostýmů a zbraní:

Látky:

Kostýmy:

Zbraně (sečné a štíty – komponenty nebo hotové), kostýmy, doplňky:

Zbraně (luky, sečné), kostýmy, doplňky:

Luky:

Sečné zbraně:

O nás

Jsme skupina odrostlých táborníků odchovaných larpem. Snažíme se zachovat a předat tradice z larpových táborů mladším generacím.

Top příspěvky

Sleduj nás!

Facebook

Instagram

Design a site like this with WordPress.com
Začít